Tanden poetsen van je hond: is dat nou echt nodig? - The Pupper Club

Tanden poetsen van je hond: is dat nou echt nodig?

Wist je dat de verzorging van het gebit van jouw hond net zo belangrijk is als voor ons mensen? Toch besteden we hier veel minder aandacht aan dan bij onszelf! 

Aandoeningen als tandplak en tandsteen komen zeer regelmatig voor bij honden. Met name kleine hondenrassen, zoals Chihuahua's en Yorkshires hebben hier behoorlijk snel last van. Maar ook bij grotere honden komt het zeer regelmatig voor. Gebitsproblemen zijn niet alleen vervelend voor jouw huisdier, maar de behandeling hiervan kan ook nog eens behoorlijk kostbaar zijn. Wist je dat een behandeling bij de dierenarts vaak onder narcose moet gebeuren? Daardoor lopen de kosten vaak op tot honderden euro’s! 

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. 

Waar moet je op letten?

Het is verstandig om je hond zo vroeg mogelijk te laten wennen aan tanden poetsen. Je kunt vaak al heel jong beginnen. Puppy’s zijn nieuwsgierig en leren makkelijker nieuwe gewoonten aan dan oudere honden. Daarnaast bestaan er kleine tandenborsteltjes met zachte haren, waarmee je jouw puppy kunt laten wennen aan de ervaring. Je kunt ook kiezen voor een vingertandenborstel. 

Er bestaan vele varianten van hondentandpasta waar jouw hond van smult! Zo wordt het dus een plezierige ervaring. Let op: Gebruik geen tandpasta voor mensen! Die zijn giftig voor je hond. 

Hoe vaak moet je het gebit van jouw hond verzorgen? 

Dagelijks poetsen is verreweg het beste voor de verzorging van jouw hond. Kies een vast moment op de dag, waardoor je hond gewend raakt aan het handeling en niet verrast wordt. 
Lukt het jou niet om dagelijks te poetsen? Hoewel we dit van harte aanraden, is 2 keer per week poetsen al een heel goed begin. Zo voorkom je tandplak en blijft het gebit in een goede conditie. 

Kauwsticks 

Additioneel kun je jouw hond kennis laten maken met kauwsticks. Die vinden ze vaak heerlijk en hebben als bonus het voordeel dat ze helpen bij het onderhoud van het gebit van je hond! Het stimuleert met name het tandvlees en gaat tandsteen tegen. Een mooie toevoeging aan de tandverzorgingsroutine! 

Terug naar blog